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Seña 2017

Seña 2017
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    Un grande vino cileno della Valle dell’Aconcagua perfettamente equilibrato

    Situato nella Aconcagua Valley a nord di Santiago, in Cile, Seña è uno dei grandi cru iconici del Sud America. L'annata 2017 nella regione è caratterizzata da caldo e sole, con record di temperature medie in agosto e settembre, condizioni mitigate dalla vicinanza del vigneto Seña alla costa dell'Oceano Pacifico. Sebbene precoce, la vendemmia è stata eccellente grazie a condizioni sanitarie impeccabili e una maturità molto omogenea delle uve.

    Assemblaggio di 52% Cabernet Sauvignon, 15% Malbec, 10% Carménère, 10% Cabernet Franc e 8% Petit Verdot, Seña 2017 è un vino equilibrato tra potenza ed eleganza. La bella maturità di questo vino cileno è perfettamente integrata da una freschezza che annuncia un grande potenziale. La scelta del momento della raccolta, così cruciale, assume tutto il suo significato su questo tipo di vendemmia. Il giusto equilibrio tra maturità impeccabile e conservazione della freschezza grazie ad un buon livello di acidità è perfettamente raggiunto.

    Caratterizzato da aromi di frutti primari, neri in particolare, note empireumatiche ben fuse e un tocco floreale, Seña 2017 ha la statura di un grande vino da invecchiamento e richiederà alcuni anni in cantina prima di rivelare tutto il suo potenziale.

    Parker : 96+ / 100
    J. Suckling : 99 / 100
    Wine Advocate-Parker :
    They explained how the 2017 Seña was produced with grapes that were handpicked in the morning and transported to the winery in 12-kilogram boxes for a careful inspection on a double sorting table. The grapes fermented in stainless steel tanks at 25 to 31 degrees Celsius (77 to 88 degrees Fahrenheit), depending on the variety and the level of extraction desired. Three pump-overs were carried out daily during fermentation to rotate the volume of the tank 0.5 to 1.5 times. Total maceration time ranged from 15 to 30 days for the Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec and Carmenère and eight to 12 days for the Petit Verdot, according to the development of each block vinified. The final blend was racked to French oak barrels (67% new) and aged for 22 months, during which time malolactic fermentation and stabilization occurred naturally. They harvested early and managed to keep the same alcohol level as the 2016. This has less aromatic exuberance and is a more serious vintage with good concentration and weight, not as aerial as the 2016. They increased the amount of wine matured in larger 2,500-liter foudres instead of barrique. This is more powerful, structured and concentrated, like a drier version of the 2015, with some grainy tannins, more acidity, more austerity and less primary fruit. The tannins have some grip (the earlier harvest perhaps?) and might need a little bit of time in bottle, and the wine seems to have what it takes to develop nicely in bottle. They produced 120,000 bottles of this. It was bottled in February and March 2019. Just for the record, the varietal breakdown is 52% Cabernet Sauvignon, 15% Malbec, 15% Carmenère, 10% Cabernet Franc and 8% Petit Verdot, reflecting a good year for Carmenère and Cabernet Franc.
    AconcaguaAconcagua Valley
    Alcol
    13.5

    Varietà di uva
    Cabernet Sauvignon/Merlot/Carménère/Cabernet Franc/Petit Verdot

    J. Suckling
    99

    Vinous - A. Galloni
    94

    Wine Spectator
    94

    Paese
    Cile

    Sub-area
    Aconcagua Valley

    Importatore
    MILLESIMA 87 Quai de Paludate 33050 BORDEAUX FRANCE

    Regione
    Aconcagua

    Denominazione
    Aconcagua Valley

    Colore
    Rosso

    Produttore
    Seña

    Classificazione

    Parker
    96+

    Allergeni
    Contiene solfiti

    Offerta speciale
    No

    01.1.3