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Croft : Vintage Port 2016

Croft : Vintage Port 2016

- - Rosso
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Croft : Vintage Port 2016

L'opulenza e la sobrietà di un classico Porto

Presentato come Vintage Classic, Croft Porto Vintage 2016 è uno dei prodotti iconici della storica casa rivenditrice di Porto, Croft.

Il Croft Porto Vintage 2016 proviene dalla Quinta da Roêda, la proprietà più famosa della casa situata nella valle del Douro nella regione del Duriense, nel nord del Portogallo.

Nonostante un'estate calda, le temperature dell'anno 2016 hanno permesso alle uve di garantire una maturazione ottimale e omogenea per ottenere acini in perfetta salute, attestanti una grande espressione aromatica, con i mosti che lasciano presagire una grande finezza dei tannini.

Con l'eleganza di uno stile classico, il Croft Porto Vintage 2016 è definito dall'opulenza della sua espressione aromatica, che trasuda la purezza del frutto in un perfetto equilibrio. Al naso, la palette aromatica rivela la ricchezza delle note candite di fragola e ribes nero, mentre l'aerazione rivela note erbacee che richiamano l’impronta delle vecchie viti della Quinta da Roêda. Piena di sapori, la bocca si apre sulle note di bacche rosse, che si evolvono su una trama tannica dalla grana fine, che apporta struttura e volume. Un grande Porto Vintage.

Critica
Croft : Vintage Port 2016
badge notes
Parker

94

100
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J. Suckling

97

100
Wine Advocate-Parker :
The 2016 Vintage Port is a field blend originally seen about a week before bottling. It comes in with 104 grams of residual sugar. Not a lot has changed except that it seems even more approachable and much better balanced now. It also seems drier than its statistics would suggest. Tight and intense on first taste, this comes around relatively well with a couple of hours of air on the first day tasted, but it isn't expressive until a couple of days later. The initial firmness moderates to some extent, showcasing a relatively approachable young Port. (That doesn't mean it is ready or close to it.) The concentration seems good enough now, so that the hints of alcohol that I saw in June--and again this time around when this was in its first 90 minutes of aeration--seem under much better control. The balance is just more appealing. It shows beautifully with a couple of days of air. As with all Ports of any quality, this could use some time. This is gripping, but it won't sear your mouth with tannins. You are going to have to cellar it awhile to allow it to acquire more complexity and more harmony, though. This is showing more promise than ever.
1.9.0