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Domaine Marcel Deiss : Mambourg Grand cru 2009

Alsazia - Bianco - 14° Domaine Marcel Deiss Domaine Marcel Deiss 2009 F323/09
  • Parker : 86+
Prodotto a partire da Pinot coltivati su un terreno di calcare oligocenico, l'annata 2009 della cuvée Mambourg del Domaine Marcel Deiss sorprende per la sua deliziosa finezza aromatica. Maturato sul luogo per un anno, questo vino bianco d'eccezione ha un aspetto profondo, chiaro e limpido. La cuvée Mambourg 2009 Marcel Deiss svela un bouquet aromatico dominato in primo luogo da frutta gialla e pane fresco, con un'evoluzione su note di vaniglia, di legno, di cuoio e di scorza d'arancia. La boca è tesa con un'acidità accesa e grassa. Intenso, il finale ricorda il fruttato vibrante del naso e i terreni calcarei.

Wine Advocate-Parker :
Smokey, toasty, low-toned scents and flavors mark the Deiss 2009 Mambourg, testifying to its barrique-maturation and to the extreme ripeness of its vintage. Some of the same umami-rich, salt-tinged, caramelized roasted root vegetable character of the 2008 is on display too, albeit with a somehow darker shading, and accompanied by a roast meat element more familiar from red wines. But palpable tannins, warmth, and drying make for a finish that, while gripping, is not especially attractive. Could this pick up some levity and overcome its presently alcoholically-challenged and somewhat rustic demeanor, even short term? Right now, I would not predict success in cellaring, but I hope to have an opportunity to re-taste this. Deiss implies a metaphoric as well as literal connection between the personality of this Mambourg and the "fatigued" - i.e. over the eons eroded - Oligocene soil of the site.
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Domaine Marcel Deiss, come ogni anno, tutti i vini che Millésima vi propone furono comprati direttamente nella proprietà.

Prodotto a partire da Pinot coltivati su un terreno di calcare oligocenico, l'annata 2009 della cuvée Mambourg del Domaine Marcel Deiss sorprende per la sua deliziosa finezza aromatica. Maturato sul luogo per un anno, questo vino bianco d'eccezione ha un aspetto profondo, chiaro e limpido. La cuvée Mambourg 2009 Marcel Deiss svela un bouquet aromatico dominato in primo luogo da frutta gialla e pane fresco, con un'evoluzione su note di vaniglia, di legno, di cuoio e di scorza d'arancia. La boca è tesa con un'acidità accesa e grassa. Intenso, il finale ricorda il fruttato vibrante del naso e i terreni calcarei.

Wine Advocate-Parker :
Smokey, toasty, low-toned scents and flavors mark the Deiss 2009 Mambourg, testifying to its barrique-maturation and to the extreme ripeness of its vintage. Some of the same umami-rich, salt-tinged, caramelized roasted root vegetable character of the 2008 is on display too, albeit with a somehow darker shading, and accompanied by a roast meat element more familiar from red wines. But palpable tannins, warmth, and drying make for a finish that, while gripping, is not especially attractive. Could this pick up some levity and overcome its presently alcoholically-challenged and somewhat rustic demeanor, even short term? Right now, I would not predict success in cellaring, but I hope to have an opportunity to re-taste this. Deiss implies a metaphoric as well as literal connection between the personality of this Mambourg and the "fatigued" - i.e. over the eons eroded - Oligocene soil of the site.
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