La proprietà
Una delle più antiche e rispettate case di Porto, Taylor's, fondata nel 1692 da Job Bearsley, possiede vigneti situati nella valle del Douro, nella regione Duriense del Portogallo nord-occidentale. Taylor's produce vini eccezionali, in particolare i suoi Vintage Port, ottenuti da blend di vini provenienti da tre quintas situate nei migliori terroir della Douro Valley (Quinta de Vargellas, Quinta de Terra Feita e Quinta do Junco).
Taylor's è riconosciuto in tutto il mondo per la sua esperienza e la qualità unica dei suoi vini di porto.
Il vino
Taylor's ha una delle più grandi riserve di vini Porto molto vecchi invecchiati in botte, compresa una collezione di vini rari provenienti da un unico raccolto. Questi Porto eccezionali, con l'anno di raccolta indicato sull'etichetta, sono invecchiati in botti di rovere molto vecchie fino alla loro completa maturazione. Taylor's ha creato un'edizione limitata di un Porto Single Harvest prodotto 50 anni fa. Il quinto della serie, il 1968 è un'annata eccezionale per celebrare i 50 anni di maturazione di questo Porto unico.
The 1968 Very Old Single Harvest Tawny Port comes in with 173 grams per liter of residual sugar. Taylor's started its ongoing 50-year Colheita program with the 1964 (or, as they prefer to say, single harvest tawny port). This is the newest release, scheduled to be in the marketplace by the Fall of this year. It was bottled in 2017 with a bar-top cork. It is hard to go wrong with any of the wines Taylor's has been releasing in this series--they all have something special to offer. We can debate endlessly which is better--often, the style difference is more important than a minor qualitative difference. This year's style shows finesse and more finesse. It is relatively elegant for an old tawny, with a controlled, sweet edge. Hints of brandy do periodically pop up, but they are not hard or harsh. It lingers beautifully on the finish as fine, old Tawnies do. The finish is often the best part of these oldies. This will last indefinitely, but it is meant to drink on release and needs no aging. Most do not hold Tawnies with bar-top corks. Drink it around 60 degrees Fahrenheit--and definitely not too warm. Most producers recommend 58 to 62 degrees Fahrenheit, depending on your preferences and the wine.