Se il colore rosso violaceo dello Château Haut-Brion 2009 lascia predire una certa densità, dopo aerazione, esso rivela un naso profondo, caloroso e di grande maturità. In bocca, questo vino di denominazione Pessac-Léognan, è ampio sin dall'inizio e pieno nel centro e fin di bocca, untuoso e spesso ma equilibrato grazie ad una freschezza che si sviluppa solo in seguito. Ritroviamo una maturità e un tocco di tannini che ricordano il 1990 e il 1989: è senza dubbio la migliore annata mai prodotta dalla casa.
Critica
Château Haut-Brion 2009
Parker
100
100
J. Suckling
100
100
Wine Advocate-Parker :
The 2009 Haut-Brion is deep garnet colored and slightly closed and shy to begin, slowly unfurling to reveal sensuous notions of warm blackberries, plum preserves, mulberries and blackcurrant cordial with touches of star anise, mocha and damp soil. Full-bodied, taut and tightly wound in the mouth, the palate delivers mouth-coating black fruit and mineral layers with a very firm frame of ripe, grainy tannins, finishing long and earthy. This needs time!
The 2009 Haut-Brion is deep garnet colored and slightly closed and shy to begin, slowly unfurling to reveal sensuous notions of warm blackberries, plum preserves, mulberries and blackcurrant cordial with touches of star anise, mocha and damp soil. Full-bodied, taut and tightly wound in the mouth, the palate delivers mouth-coating black fruit and mineral layers with a very firm frame of ripe, grainy tannins, finishing long and earthy. This needs time!