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Château Chevalo Blanc 2010, 1° Grand Cru Classé A, Saint-Emilion
L'aspetto di questo Cheval Blanc 2010 è di color rosso scuro è intenso. Il naso,profondo, è caratteristico di un grande Cabernet Franc ed offre complessità, con aromi di frutti rossi maturi, di ribes nero, di cassis, di lamponi amalgamati a scorza di bergamotto e verbena fresca. All'aerazione, risalta il suo lato floreale, in particolare aromi di boccioli di rosa e di violetta. In bocca, l'attacco di questo Saint-Emilionè morbido e setoso. I tannini, dalla grana fine, sono già fusi in una struttura setosa. Il finale, interminabile, presenta una freschezza notevole, segno di una grande annata.
Critica
Château Cheval Blanc 2010
Parker
100
100
J. Suckling
100
100
Wine Advocate-Parker :
Deep garnet in color and made of 54% Cabernet Franc and 46% Merlot, the nose of the 2010 Cheval Blanc is a bit subdued to begin, measuredly opening out to reveal achingly provocative notions of molten chocolate, preserved Morello cherries, baked blackberries, boysenberries and blueberry compote with wafts of underbrush, cigar box, cumin seed and sandalwood. Full-bodied, the palate is a full-on atomic bomb waiting to go off, with very tightly coiled, slowly maturing black fruits eking out glimpses of a vast array of nuances. Still very youthful, it finishes with an incredibly persistent, jaw-dropping display of earth and mineral fireworks. I'd leave this one for another 5 years and drink it over the next 50.
Deep garnet in color and made of 54% Cabernet Franc and 46% Merlot, the nose of the 2010 Cheval Blanc is a bit subdued to begin, measuredly opening out to reveal achingly provocative notions of molten chocolate, preserved Morello cherries, baked blackberries, boysenberries and blueberry compote with wafts of underbrush, cigar box, cumin seed and sandalwood. Full-bodied, the palate is a full-on atomic bomb waiting to go off, with very tightly coiled, slowly maturing black fruits eking out glimpses of a vast array of nuances. Still very youthful, it finishes with an incredibly persistent, jaw-dropping display of earth and mineral fireworks. I'd leave this one for another 5 years and drink it over the next 50.