Château Margaux è un vino rosso prodotto sulla leggendaria denominazione Margaux. Questo Premier Cru Classé nel 1855 beneficia di viti piantate su una piccola altura ghiaiosa, caratteristica della denominazione. L'annata 2012 vanta una miscela di 87% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 2% Cabernet Franc e 1% Petit Verdot. In totale, il 34% del raccolto è stato utilizzato per il grande vino.
Gli ottimi vini torchiati hanno portato all'assemblaggio una grande densità e una splendida carnosità, pur conservando la sua incredibile finezza. Alla degustazione, Château Margaux 2012 è un vino potente, puro, equilibrato e affascinante.
Tasted blind at the 2012 Southwold tasting, the 2012 Château Margaux has a taut, linear, pencil lead-infused bouquet with pure blackberry and boysenberry scents, an undercurrent of tobacco that surfaces after five minutes in the glass. The palate is medium-bodied with fine tannin, crisp acidity, a life-affirming sense of balance with well-integrated new oak towards the finish. I concur with Robert Parker that his has become more structured and masculine in bottle, yet there is pedigree here from start to finish, a sense of effortlessness that is seductive. This is a top-class wine from the late Paul Pontallier and his team. Tasted January 2016.