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Paul Jaboulet-Aîné, Cornas "Domaine de Saint-Pierre" 1997
Il Cornas "Domaine de Saint-Pierre" del domaine Paul Jaboulet-Aîné è un Cornas prodotto utilizzando solamente uve di Syrah. La proprietà si estende su una superficie di 3,9 ettari. Il terroir è composto di granito, di calcare e di depositi fangosi. L'età delle viti varia dai 10 ai 60 anni.
Il Cornas "Domaine de Saint-Pierre" 1997 del domaines Paul Jaboulet-Aîné presenta una veste granato. Il naso sprigiona degli odori di mora, di liquore di cassis, di minerali, di violette, di pepe e di catrame. La bocca è molto spessa, con dei tannini e un'acidità superbamente integrati.
Questo commento corrisponde ad una degustazione operata al momento dell'uscita di questo vino nell'annata citata. Le qualità organolettiche evolvono necessariamente con il tempo.
Critica
Paul Jaboulet-Aîné : Domaine de Saint-Pierre 1997
Parker
91-94
100
Wine Spectator
87
100
Wine Advocate-Parker :
The spectacular 1997 Cornas Domaine St.-Pierre is a massively-endowed effort that has benefited from a 28-day maceration. The wine boasts an opaque purple color, followed by a stunning nose of blackberry and cassis liqueur intertwined with scents of minerals, violets, pepper, and tar. Huge and ponderous on the palate, with beautifully integrated tannin, acidity, and alcohol, this ripe, concentrated Cornas should develop at a glacial pace. Anticipated maturity: 2003-2018.
The spectacular 1997 Cornas Domaine St.-Pierre is a massively-endowed effort that has benefited from a 28-day maceration. The wine boasts an opaque purple color, followed by a stunning nose of blackberry and cassis liqueur intertwined with scents of minerals, violets, pepper, and tar. Huge and ponderous on the palate, with beautifully integrated tannin, acidity, and alcohol, this ripe, concentrated Cornas should develop at a glacial pace. Anticipated maturity: 2003-2018.